Drie redenen waarom je kefir in jouw dagelijkse dieet moet opnemen
Kefir is een probiotische heerlijkheid, die vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt, in ieders dagelijkse voeding moet worden opgenomen.
Er zijn talloze voedingsmiddelen die wetenschappers promoten als gezond en heilzaam en één daarvan is kefir. Het is een soort gefermenteerde drank, die gemaakt kan worden van melk of water, in combinatie met een soort van “granen”, een fermentatie-starter die zowel gist als bacteriën bevat. Tijdens de volgende 24 uur na het combineren van de twee hoofdingrediënten fermenteren de micro-organismen in deze granen de suikers, die in het water of in de melk worden aangetroffen, waardoor alles in kefir verandert. De resulterende drank kan jouw algehele gezondheid aanzienlijk verbeteren en jouw lichaam waardevolle bacteriën opleveren.
Er zijn volgens de wetenschap verschillende gezondheidsvoordelen van kefir en enkele daarvan worden ook hieronder genoemd:
Geweldige bron van voedingsstoffen
Als je nog geen kefir hebt geproefd, moet je weten dat het net als yoghurt zuur smaakt, maar de consistentie is veel dunner dan in het geval van yoghurt. De naam van deze drank is afkomstig van het Turkse woord ‘keyif’, wat zich vertaalt in het Nederlands als de toestand van ‘goed gevoel’ na het eten.
Kefir is een grote bron van voedingsstoffen, aangezien 175ml van deze drank eiwitten, calcium, fosfor, vitamine B12, B2 en D en magnesium bevat.
Bevat meer probioticum dan yoghurt
Yoghurt is een van ‘s werelds bekendste probiotische voedingsmiddelen. Het bevat talloze micro-organismen die jouw algehele gezondheid zoals de spijsvertering, de geestelijke gezondheid en de gewichtsbeheersing op verschillende manieren kunnen beïnvloeden. Toch is kefir een krachtiger probiotica dan yoghurt, omdat het tot 30 soorten gist en bacteriën bevat.
Een uitstekende keuze voor mensen met een lactose-intolerantie
De meeste zuivelproducten bevatten lactose, wat een natuurlijke suiker is. Mensen die lactose-intolerant zijn, kunnen niet genieten van de voordelen van dit voedsel omdat dit hun gezondheid ernstig kan beïnvloeden. Er is echter enig goed nieuws hier: kefir bevat melkzuurbacteriën die verantwoordelijk zijn voor het omzetten van lactose in melkzuur, waardoor het voor het spijsverteringsstelsel gemakkelijker wordt om het te verdragen. Bovendien kun je ook kefir verkrijgen die 100% lactosevrij is als je de reguliere melk vervangt, die wordt gebruikt in het productieproces van kefir, met wat vruchtensap, kokoswater of een ander niet-zuivelvocht.