Testosteron is niet alleen een mannelijk hormoon: hier is waarom vrouwen het ook nodig hebben
Iedereen weet dat testosteron het “mannelijke” hormoon is. Het speelt een rol in de sekslust, spermaproductie, vetverdeling, productie van rode bloedcellen en handhaving van spierkracht en spiermassa, en het is geassocieerd met de algemene gezondheid en welzijn van mannen. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het ook voor vrouwen belangrijk is! In feite zijn mannen en vrouwen het tegenovergestelde van elkaar in de zin van hun hormoonpercentages: mannen hebben 10 keer zoveel testosteron als vrouwen en voor oestrogeen geldt het tegenovergestelde.
Het is bekend dat testosteron helpt bij het opbouwen van spieren. Naarmate mensen ouder worden, verliezen ze op natuurlijke wijze spiermassa, botmassa, flexibiliteit en mobiliteit – die allemaal cruciaal zijn voor een lang leven en gelukkig leven. Het behouden van het testosteron dat je hebt is daarom van cruciaal belang voor het behoud van die spier- en botmassa. Helaas verlagen veel zelfs jonge vrouwen hun testosteron door hormoon ontregelende pseudo-hormonen, zoals anticonceptiepillen te gebruiken, waardoor hun geslachtshormoonbindende globuline (SHBG), die sekshormonen in het bloed draagt, wordt verlaagd. Anticonceptiemiddelen zijn handig en hebben hun voordelen, maar veel jonge vrouwen realiseren zich niet dat ze ook hun spier- en botmassa verlagen door het te begruiken.
Testosteronreceptoren zijn overal in het lichaam aanwezig — inclusief de voortplantingsorganen, slagaders en hersenen — en ze spelen een belangrijke rol in een aantal verschillende lichaamsprocessen. Testosteron wordt algemeen erkend als het hormoon dat verantwoordelijk is voor seksueel verlangen en seksuele respons bij beide geslachten. Het libido en de orgastische functie zijn dan ook beide gerelateerd aan testosteron. Omdat seksueel verlangen nauw verbonden is met voortplanting en het voortbestaan van onze soort, is het vrij begrijpelijk dat testosteron ook betrokken is bij zeer belangrijke functies zoals cognitie en cardiovasculaire gezondheid.
Zowel bij vrouwen als bij mannen helpt testosteron de cognitieve functie en beschermt het ons tegen depressie. Een veel gehoorde klacht van vrouwen met een laag testosteronniveau is een ‘lage gemoedstoestand’ – geen depressie, maar niettemin een aanhoudend gevoel van angst en verdriet dat tot depressie kan leiden. Vermoeidheid kan ook een probleem zijn; wanneer een vrouw een laag testosteronniveau heeft, is er vaak een verlies van opwinding en levenslust. Op 40-jarige leeftijd zijn de testosteronniveaus van een vrouw meestal de helft van wat ze waren toen ze 20 was, en dit is vaak wanneer deze symptomen op beginnen te komen.
Laten we dat er na verloop van tijd meer onderzoek wordt gedaan naar hormoonvervangingstherapie om de negatieve effecten van laag testosteron bij vrouwen tegen te gaan, vooral als ze ouder worden. Testosteron is geen “mannelijk hormoon”, wat sommige mensen graag denken – het is een hormoon voor elke mens en het is noodzakelijk dat elke vrouw zich heel en gelukkig voelt. Alle hormonen sturen belangrijke signalen en “multitasken” op verschillende manieren. Testosteron is daar geen uitzondering op!