Wat Is De Feldenkrais-Methode & Hoe Kan Deze Helpen Bij Chronische Pijn?
Als je ooit met chronische pijn te maken hebt gehad, weet je dat er niets frustrerender is dan elke dag wakker worden met diezelfde pijn, ongeacht hoeveel fysiotherapie je doet of hoeveel yogalessen je volgt. Maak kennis met de Feldenkrais-methode, een techniek die is ontworpen door de Israëlische ingenieur Moshe Feldenkrais, die de methode ontworp om je meer bewust te maken van hoe je lichaam omgaat met de wereld om je heen.
Het idee is dat door het herbedraden van neurale paden, je lichaam kan leren vloeiender en gemakkelijker te bewegen en te stoppen met het gebruik van kleine spieren voor bewegingen die bedoeld zijn voor grotere spieren. Dus, hoe werkt de Feldenkrais-methode precies, en waarom is het zo effectief? Dit is wat je moet weten.
Hoe De Feldenkrais-Methode Werkt
Vergelijkbaar met de Alexander Techniek wordt de Feldenkrais-methode heel langzaam en voorzichtig uitgevoerd. Zelfs in tragere bewegingslessen zoals yoga, zijn er snellere segmenten waarin we ons bewustzijn van ons lichaam bijna vergeten, als we niet voorzichtig zijn (denk aan de zonnegroet). De Feldenkrais-methode, die bestaat uit bewegingen zoals bekkenkantelen, heup lossende oefeningen met kussens en zijstrek oefeningen om de nek vrij te maken. Op geen enkel moment tijdens het uitvoeren van deze oefeningen moet je versnellen – bewegingen moeten zo traag mogelijk en opzettelijk zijn.
” Je lichaam beter leren kennen door middel van een groot aantal technieken voor mindfulness kan erg nuttig zijn,” legt chronische vermoeidheid en fibromyalgie-expert Jacob Teitelbaum, M.D. uit. “Een van de belangrijkste onderdelen van chronische pijn is myofasciale of spierpijn. Ons eerste instinct is om de spieren aan te spannen om ze zo te spalken vanwege de pijn. Dit helpt op korte termijn, maar verergert verstrakken en de pijn op de lange termijn. Bewust zijn van onze spieren en hoe we ze vasthouden en bewust loslaten, kan drastisch helpen.”
Onze Gedachten Gebruiken Om Onze Lichamen Te Micromanieren
Volgens Cecile Raynor, een in Boston gevestigde yogalerares die gespecialiseerd is in de Alexandertechniek, is die nekpijn die je voelt na yoga – een oefening die is ontworpen om spanning los te laten, waardoor het des te meer frustrerender wordt – waarschijnlijk een gevolg van de negatieve relatie die je geest heeft met je lichaam. “We leven in een maatschappij waar we zijn losgemaakt van ons lichaam, waar we, zelfs in de sportschool of op de mat, vaak onze geest gebruiken om ons lichaam te micro managen, alsof het ‘t beter weet dan de intelligentie van ons hele lichaam. Dit maakt verkeerd gebruik en overmatig gebruik van ons lichaam mogelijk, wat leidt tot chronische pijn of verwondingen,” legt ze uit.